O pasiune pentru timpul liber

Încă de la apariția lor, timbrele au atras atenția colecționarilor, iar în scurt timp, colecționarea acestora a devenit unul dintre cele mai populare hobby-uri. Oare de ce? Răspunsul este simplu: colecționarea mărcilor poștale a fost și a rămas o pasiune relativ ușor de abordat prin paleta largă de subiecte disponibile pentru oricine, indiferent de vârsta. 

In plus, trebuie remarcat faptul că este o pasiune pentru timpul liber care poate fi accesibilă de la cel mai ieftin până la cel mai rar și scump timbru, permițând oricui să-și construiască propria colecție în stil propriu și de care să fie mândru.

Colecționarea de timbre, ca pasiune, nu trebuie să ocupe mult timp sau să consume bani, ci să ne permită petrecerea timpului liber într-un mod plăcut și relaxant, iar după ce am depus efort pentru a construi o colecție aceasta să fie prezentată. Pentru a face cunoscute colecțiile noastre trebuie să va alăturati comunităților din întreaga lume cu care să va împărtășiti această pasiune distractivă și fascinantă: filatelia!

De aceea consider că dacă îți dorești un hobby pentru timpul liber, atunci când îți permite, cu siguranța colecționarea de timbre este de departe favorit.

Însă de la colecționar la filatelist mai este un pas mic de făcut însă mare pentru pasiunea voastră.

Sunt sigur că la întrebarea „ce înseamnă filatelia?” în minte vine prompt răspunsul: „ce poate să însemne altceva decât colecționarea mărcilor poștale”. Privit în linii mari, răspunsul este corect, dar după ce veți aprofunda subiectul, vă veți convinge că informațiile voastre despre obiectul și conținutul filateliei sunt incomplete, neclare sau deformate.

De aceea vă propun să detaliem sensul și semnificația cuvântului filatelie, din punct de vedere al obiectului și esenței acesteia.

Dacă pornim de la cercetarea etimologiei cuvântului filatelie, constatăm că acesta este de origine greacă, fiind compus din două parți : philos, care înseamnă prieten amic, amator și ateleia – liber de taxă, francat (în sensul că taxa a fost plătită prin aplicarea mărcilor, destinatarul fiind scutit de altă plata).

Privind în timp, cuvântul filatelie a fost folosit pentru prima dată într-un articol scris în numărul din noiembrie 1864 al revistei ,,Collectionneur de Timbres-Poste” din Paris înlocuind astfel denumirile folosite pană atunci (timbrofilie, timbrologie, timbromanie).

O dată cu acesta s-a profilat o definiție a conceptului de filatelie ca fiind o preocupare, o modalitate de petrecere a timpului liber și de îmbogățire a cunoștințelor, în același timp. De aici, filatelia se poate defini ca fiind o preocupare care constă în colecționarea și studierea mărcilor poștale.

Din definiție se deprind cele două aspecte importante care trebuiesc consolidate si îmbunătățite cu trecerea timpului de un filatelist: colecționarea si studierea mărcilor poștale.

Cele două parți componente sunt strâns legate între ele, constituind un tot unitar care conduc la completarea cunoștințelor de cultură generală într-un mod plăcut și recreativ. Dacă pornim la drum cu ideea, greșită, că filatelia presupune numai acumularea de mărci poștale fără un studiu al acestora, înseamnă ca urmăm o cărare îngustă, fără să lăsăm loc dezvoltării la un nivel superior, de filatelist, rămânând un simplu colecționar.

Varietatea și profunzimea cunoștințelor pe care putem să le dobândim prin studierea materialelor poștale depind, în mare măsură, de gradul de atenție cu care studiem mărcile poștale, în general, și subiectele imaginilor acestora, în special. De aceea, de la bun început, preocupările filatelice trebuie să fie orientate tocmai în această direcție.

Un alt aspect important care se desprinde din definiția filateliei este faptul că, obiectul acesteia îl constituie și colecționarea și studierea alte categorii de piese asociate mărcilor poștale, dintre care enumerăm: plicuri prima zi a emisiunii, întreguri poștale, obliterări speciale, rute poștale speciale etc. Mai mult decât atât, astfel de piese sporesc atractivitatea, complexitatea și valoarea unei colecției filatelice.

Dar o colecție ținută numai pentru noi este o colecție care se limitează, așa că dacă vrei sa o îmbunătățești semnificativ, atunci trebuie să te gândești să o expui. Unii colecționari susțin că pregătirea exponatelor pentru prezentare îi ajută să se organizeze, să cerceteze și să descopere noi modalități de a crește interesul față de subiectul ales, în timp ce pentru alții, procesul de prezentare poate fi intimidant. De aceea cel mai bun mod de a începe să-ți prezinți colecția este să alegi un mediu necompetitiv. Astfel eFilatelia încurajează colecționarii să aducă pagini din colecția lor pentru a le prezenta membrilor clubului.

La final, vreau să subliniez faptul că, farmecul colecționării și studierii mărcilor poștale necesită timp și rabdare care se vor regasi integrate in calitatea colecției care o vei realiza.

Cu toate acestea, există lucruri pe care poate vrei să le iei în considerare atunci când îți propui să devii filatelist.

Acesta este obiectivul proiectului eFilatelia: formarea unei generații noi de filateliști.

Hai să descoperim împreună filatelia!