Anastase Simu
bust din marmura realizat de Frederich Storck

Anastase Simu este primul colecţionar roman care a considerat necesar să ridice o casă de artă cu scopul de a contribui la educaţia municipalităţii

Doctor in ştiinţe politice şi administrative a ocupat funcţiile de secretar la Legaţia României la Berlin si membru de onoare al Academiei Române. După studii făcute la Paris şi Bruxelles a fost membru al „Consiliului consultativ al artelor” (1910 -1915), iar in 1910 a fondat impreuna cu sotia sa muzeul care-i va purta numele: Muzeul Simu, pana in 1960 cand a fost demolat.

Putina istorie

sursa imagine:
http://ouatib.blogspot.com/2016/02/museul-simu.html
Carte postala maxima realizata cu ocazia punerii in circulatie la data de 28 iunie 1955 a emisiunii ”Muzee din Bucuresti”, utilizand ca suport o ilustrata monocroma din 1915 si obliterata cu stampila prima zi a emisiunii

Muzeul Simu a fost ridicat dupa planurile arhitectului C.Sciky, inspirat dupa Erehteion, sau dupa Maison Carre din Nimes. Arhitectura exterioara era de factura neoclasica. Cladirea Edificiul muzeului a fost construita în stil ionic, similar templelor grecesti si a fost terminat în 1910.

sursa imagine:
http://ouatib.blogspot.com/2016/02/museul-simu.html

La interior,modelul arhitectural era cel al Muzeului Luvru; stilul salilor Rubens si Apollo, era reluat in Sala Renasterii a muzeului bucurestean. Publicului i se oferea o imagine variata a artei moderne,organizata pe scoli.

Bogata colecţie de opere de artă românească şi străină a donat-o statului român în 1927. Sub conducerea pictorului Marius Bunescu, Muzeul Simu a funcţionat până în anul 1960, când a fost dărâmat de autorităţile comuniste pentru a construi în locul său Magazinul de Confecţii Eva.

Timbru din emisiunea aniversara ”500 de ani, Bucuresti”, formata din 6 timbre si o colita pusa in circulatie in septembrie 1959

O parte din această colecţie se află astăzi la Muzeul Naţional de Artă al României, iar o alta în colecţia Simu de la Pinacoteca Bucureşti. Colecţia cuprindea circa 1.200 de piese din toate genurile artistice: pictură, grafică, sculptură, artă decorativă.

Fotografie cu ocazia semnarii documentului de donatie in prezenta lui Ion I.C. Bratianu sursa imagine:
http://ouatib.blogspot.com/2016/02/museul-simu.html

Emisiuni noi

In data de 8 ianuarie 2021, s-a introdus in circulatie o emisiune de marci postale cu  tematica: Colectiile muzeelor dispărute, dedicată recuperării memoriei muzeului de odinioară foarte cunoscut si apreciat in Bucuresti: Muzeul Simu.

Emisiunea este compusa din 4 timbre cu valori de 3,30lei, 5,00lei, 8,50lei si 10,50lei. Imaginile timbrelor sunt de tip subiecte multiple, subiectul principal fiind: opera de arta. Subiectul secundar care se regaseste ilustrat sub aceeasi forma pe toate timbrele este cel al exteriorului muzeului Simu. Exceptie face marca cu valoare de 3,30lei, care are un al doilea subiect secundar care prezinta o imagine din interior, mai precis din sala centrala a muzeului. Detalii despre emisiune se pot gasi pe pagina Romfilatelia.

sursa imaginilor: www.romfilatelia.ro

Operele de artă care reprezinta subiectul principal al imaginilor timbrelor sunt: 

- Anastase Simu, bust din marmura realizat de Frederic Storck in 1901

– Pere, pictura ulei pe carton reprezentand o natură statică de Marius Bunescu  

– Marină,  pictura ulei pe placaj de Eugen Voinescu

Venetia, pictura ulei pe carton a pictorului Stefan Popescu.

Emisiunea este insotita de 2 plicuri prima zi care au o fotografie de epocă, realizată de Hr. Duratzo, ce-l surprinde pe colecționarul Anastase Simu în cea de-a treia sală a Muzeului, stând în fotoliu chiar în fața portretului său, realizat în anul 1909 de artistul francez Pierre Gourdault.

sursa imaginilor: www.romfilatelia.ro

Erinofilie

Pentru pasionatii de viniete, emisiunea aduce 10 viniete diferite dispuse cate 4 pentru fiecare valoare nominala, acestea reprezentand opere de arta ale familiei Simu donate statului in 1927, care se regasesc in momentul de fata in Colectia Pinacotecii Bucurestiului sau Colectia Muzeului Nicolae Minovici.

Marcofilie

Obliterarea in data de 8 ianuarie 2021, s-a efectuat cu stampila prima zi care are ca subiect fatada Muzeului Simu, unde se remarca forma de templu grecesc. Stampila are un diametru de 30 mm

Maximafilie

Analizand tematica emisiunii si subiectul/subiectele marcilor postale se observa ca acestea au potential maximafilistic. De aceea am realizat 7 carti maxime dupa cum urmeaza:

  • 4 sunt la tematica emisiunii avand ca subiecte principale operele de arta din colectiile muzeelor
  • 3 sunt la subiectul secundar al marcilor postale care ilustreaza ceea ce a fost odata muzeul Simu