sigla convenției
(sursa: www.wikipedia.com)

Convenția Ramsar (The Ramsar Convention on Wetlands) este un tratat interguvernamental sub egida UNESCO asupra zonelor umede ca habitat al păsărilor acvatice la nivel internațional. Tratatul a fost semnat la 2 februarie 1971 în orașul iranian Ramsar și a intrat în vigoare la 21 decembrie 1975.

Obiectivul declarat al semnării Convenției este acela de protejare a biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a zonelor umede (întinderi de ape stătătoare sau curgătoare, mlaștini, turbării, bălți sau luciu de apă marină ce nu depășește o adâncime maximă de șase metri) ca habitat al păsărilor acvatice.

„Delta Moldovei este un loc ideal pentru păsările de apă și limicole, aici aflându-se și cea mai mare colonie de stârci, lopătari și egrete din Moldova. În plus, în zonă poți vedea aproape toate speciile de păsări existente și în Delta Dunării, dar într-un număr mai mic de exemplare. Odată cu desemnarea regiunii ca sit Ramsar, toate viețuitoarele de aici vor beneficia de o protecție crescută”,

spune fostul președinte al SOR Constantin Ion.

Ziua de 2 februarie a fost stabilită ca Ziua Mondială a Zonelor Umede, iar la data de 3 februarie 2021 s-a pus în circulație emisiunea de mărci poștale cu tematica Faună având subiectul Delta Moldovei, alcătuită din 7 mărci poștale reproduc imagini ale unor pasări ce sunt oaspeți sau au ca habitat Eleșteele Jijiei și Miletinului:

Stârcul galben (Ardeola ralloides)

Stârcul de noapte (Nycticorax nycticorax)

Bătăușul (Calidris pugnax)

Nagâțul (Vanellus vanellus)

Eretele de stuf (Circus aeruginosus

Chira de baltă (Sterna hirundo)

Egreta mică (Egretta garzetta

Despre emisiune

Emisiunea Delta Moldovei este o emisiune de mărci poştale uzuale care au valorile nominale corespunzătoare noilor tarife poştale inrate în vigoare de la data de 1 februarie 2021 astfel:

Emisiunea este compusă din 7 timbre cu valorile nominale de:

2.00 lei, corespunzător unui tarif poştal pentru corespondenţă internă neprioritară până la 50g

Stârc galben

2,10 lei, corespunzător unui tarif poştal pentru corespondenţă internă neprioritară până la 100g

Stârc de noapte

3,40 lei, corespunzător unui tarif poştal pentru corespondenţă internă neprioritară recomandată până la 50g

Bătăuş

5,50 lei, corespunzător unui tarif poştal pentru corespondenţă externă neprioritară până la 50g

Nagâţ

9,00 lei, corespunzător unui tarif poştal pentru corespondenţă externă prioritară până la 50g

Erete de stuf

10,50 lei, corespunzător unui tarif poştal pentru corespondenţă internă contra ramburs până la 50g sau corespondenţă externă prioritară până la 100g

Chiră de baltă

19,50 lei, corespunzător unui tarif poştal pentru corespondenţă prioritară recomandată până la 50g

Egretă mică

Emisiunea este paginată în:

  • coală de 80 de timbre cu o vinietă
  • minicoală de 5 timbre, o vinietă şi tete-beche
  • bloc de 7 timbre dantelate
Bloc de 7 timbre dantelate (sursa: www.romfilatelia.ro)
image description

Pe plicul prima zi este prezentată imaginea Piciorongul (Himantopus himantopus) care este o pasăre caracteristică zonelor cu apă mică, fiind o specie afectată de scăderea suprafeţelor umede şi poluarea

Marcofilie

Obliterarea în data de 3 februarie 2021 s-a efectuat cu ştampila prima zi care are ca subiect imaginea stilizată a unei păsări în zbor. Ştampila are un diamtru de 28mm şi s-a aplicat la Iaşi pentru a asigura concordanţa de loc cu Delta Moldovei.

Erinofilie

Emisiunea aduce 8 viniete dintre care una prezintă sigla Convenţiei RAMSAR, iar celelalte prezintă imagini ale păsărilor.

Vinietă valoare 19,50lei

Maximafilie