Fillex Transsilvanica, 2021
Expoziția Filatelică Națională ediția a XXVIII-a
Pasiunea pentru filatelie mi-a purtat pașii către partea de nord-est a Podișului Transilvaniei, în Depresiunea Bistriței, pe malurile râului cu același nume.
”Vin la tradiții”, așa am pornit la drum cu gândul la expoziția filatelică ce urma să se desfășoare. Mergeam către ținutul în care nume grele precum George Coșbuc, Liviu Rebreanu, Florian Porcius, Iuliu Hossu, Constantin Moisil, Grigore Moisil și alți 15 se regăsesc înscrise printre Membrii Academiei Române.
După cum și sloganul o spune, am pornit către Transilvania, o regiune în care tradițiile și vinurile fac casă bună încă din vechi timpuri. Cum orice vin bun are o poveste pe măsură, așa și evenimentul filatelic organizat de Asociația Filatelică Bistrițeană în parteneriat cu Muzeul Graniceresc Năsăudean și Astra Despărțământul Năsăud în perioada 24 – 30 august 2021, la Bistrița și Năsăud, are povestea sa pe măsură, care sub deviza ”Vin la tradiții” a avut loc ediția a XXVIII-a a Expoziției Filatelice Naționale ”Filex Transsilvanica”.
Expoziția s-a desfășurat la Bistrița și Năsăud, iar juriul a fost alcătuit din domnii Viorel Nicolau (președinte), Nicolae Salade, Dan Pisău, Ion Stancu și Mircea Calu.
În cadrul expoziției s-au prezentat 51 de exponate, dintre care 9 au fost ”Hors Concours” fiind ale membrilor juriului sau membrilor famiilor acestora. Din punct de vedere al claselor filatelice acoperite de exponate, au fost prezentate 11 exponate de cartofilie (dintre care unul de tineret), 6 de filatelie tradițională și istorie poștală, 4 de maximafilie, 9 un panou, 10 de literatură și 2 open. Juriul a acordat 8 diplome în rang de medalie de aur, 8 vermeil mare, 15 vermeil, 3 argint mare și de 8 argint.
După ce juriul a deliberat a sosit și ziua vernisajului. La ceas de dimineață am pornit către Năsăud, orașul academicienilor și al iubitorilor de frumos și cultură, poposind la Muzeul Grăniceresc. Aici, pe lângă vizitatori, am întâlnit grupul reprezentanților Astra Depărțământul Năsăudean, reprezentantul Primăriei Năsăud și gazdele noastre, reprezentanții Muzeului Graniceresc. Cuvântul de deschidere a aparținut simbolului filateliei bistrițene, domnul Mircea Calu, care a ținut să mulțumească participanților și organizatorilor pentru implicare.
În continuare a luat cuvântul reprezentantul primăriei Năsăud care și-a arătat deosebita plăcere de a-și reaminti de pasiunile copilăriei și a lănsat provocarea pentru ediția a XXX-a.
Având în vedere faptul că Năsăudul a ieșit din iobăgie cu 100 de ani mai inaintea celorlalti din Transilvania și tot aici a fost înființat al patrulea liceu în limba romana după cele din Brașov, Blaj și Beiuș, domnul profesor Ioan Seni a ținut să remarce faptul că exponatele au abordat teme de cultură și civilizație românească autentică care sunt alături de alte culturi dând astfel sens cuvântului ”respect”. Totodată a fost facută o paralelă între relația dintre galeria academicienilor năsăudeni și exponate dedicate florei, culturii, artei, toate promovând patrimoniul moștenit.
Au fost evidențiate, cu cuvinte deosebite, panourile care reflectă tradițiile, mai precis, munca țăranului român și tot ce înseamnă Coșbuc și Rebreanu, subiecte care merg la inima nasăudenilor și nu numai.
Un alt subiect abordat în cadrul prezentarilor a fost cel al schimbului de generații, când au fost prezentați noul președinte al Asociației Filatelice Bistrița în persoana domnului Bogdan Butnariu, respectiv domnul Ioan Boțan noul președinte ASTRA.
Nu în ultimul rând, foarte frumoasă mi s-a părut asemănarea dintre apariția primului timbru în Anglia și cel de la Bistrița care a apărut o dată cu Mircea Calu, cel care a pus bazele unei comunități bazată pe prietenie și unitate.
În jurul orelor prânzului am revenit la Bistrița, la Centrul Cultural Documentar pentru a vernisa expoziția filatelică.
La vernisaj a luat parte și domnul Lorand Toth, subprefectul județului Bistrița-Năsăud care a ținut să precizeze faptul că expoziția reprezintă ”o bucățică de istorie pusă cap la cap printr-o muncă de ani și ani de zile în scopul promovării produselor, a mărfurilor bistrițene, dar și tradiția și cultura, în general, prin mărturiile filatelice.”
Nu în ultimul rând, expoziția a fost dedicată și la împlinirea a 5 ani de la deschiderea primului muzeu filatelic de sine stătător care cuprinde materiale filatelice donate de pasionații din toată țara. Medalia expoziției a prezentat imaginea Centrului Cultural Minicipal ”George Coșbuc” locație unde își are sediu Muzeul Filatelic Bistrița.
Președintele juriului, domnul Viorel Nicolau, a închis prezentările citându-l pe Confucius: ”O imagine valorează mai mult decât zece mii de cuvinte” invitând astfel pe toată lumea să viziteze expoziția.
Reveninind la exponatele prezentate, pe parcursul celor 3 zile, cât a fost deschisă publicului expoziția, vizitatorul a avut ocazia să participe la o Cântare a viței de vie îmbrăcat în Costume populare autentice din zona Săliștei – port popular, așa cum Purtau românește strămoși nostri.
În continuare, acesta este condus de Aspectele civilizației tradiționale, de primăvara până iarna târziu urmărind Almanahul agrar, cel care reprezintă cartea de viața a Țăranului român.
După aceasta, povestea exponatelor ne îndeamnă la o călătorie de la Sibiu oraș medieval către Dulcea Bucovină trecând bineînteles prin Bistrita poarta Transilvaniei .
Latura turistică a incursiunii o facem pe calea ferată și admirăm Arhitectura feroviară până ce trenul oprește în Piatra Neamț stațiune turistică.
De-a lungul călătoriilor avem ocazia să citim o carte extraordinară intitulată Cronica bistrițeană.
Bineînțeles nu au fost uitate Paginile de istorie ale Armatei Române care prin devotament și sacrificiu suprem utilizând Tehnica militară din Primul Razboi Mondial au reușit să scrie istoria Mării Uniri.
Patria ne-o fi pământul
Unde ne-or trăi nepoţii,
Şi-ntr-o mândră Românie
De-o vrea cerul, în vecie,
S-or lupta să ne păzească
Limba, legea românească
Şi vor face tot mai mare
Tot ce românismul are:
Asta-i patria cea dragă
Şi-i dăm patriei române
Inima şi viaţa-ntreagă.
Nivelul științific al expoziției a fost ridicat prin prezentarea a două exponate de excepție, unul de filatelie trațională intitulat România 1868 – 1870, respectivul celălalt de istorie poștală intitulat Servicii poștale în Principatele românești 1829 – 1859.
Pe durata expoziției s-au aplicat două ștampile ocazionale dedicate acestui eveniment. Una dintre ștampile a fost dedicată împlinirii a 5 ani de la inaugurarea Muzeului Filatelic care s-a aplicat în data de 25 august, iar cea de a doua reprezintă ștampila ocazională a expoziției care s-a aplicat în data de 26 august. Ambele ștampile au obliterat corespondența din datele de 25, respectiv 26 august de la Oficiul Postal 1 din Bistrița.
Organizatorii au pregătit, pe lângă medalie, diplomă și două plicuri care au fost francate cu timbre din emisiunea comună România – Cipru – ”Viticultură” pusă în circulație în data de 10.11.2010. Emisiunea este compusă din două timbre cu valorile nominale de 2,10lei, respectiv 3,10lei.
Plicurile au fost realizate în tiraj limitat si au fost obliterate cu ștampilele ocazionale dedicate expoziției.
Dacă asemănăm filatelia cu un curs complex de geografie, literatură, artă, istorie ar trebui să promovăm fenomenul filatelic în mediile școlare, astfel încât copii și tinereri să înceapă să îndrăgească și să iubească ”micile” valori naționale.
În încheiere doresc să reamintesc faptul că, filatelia reprezintă unitatea dintre oameni, colectivitatea, prietenia, arta, culoarea, frumosul, simbolul unei națiuni.
Vă transmit cele mai bune gânduri de pe valea Bistriței împreună cu o carte poștală.