Ce este Postcrossing?

Postcrossing este un proiect care are ca scop ca oricine să poată trimite și să primească cărți poștale, stabilind astfel prietenii în întreaga lume!

Ideea este simplă: pentru fiecare carte poștală trimisă, vei primi una înapoi de la cineva necunoscut de undeva în lume. Pentru acceasta trebuie să accesezi www.postcrossing.com unde îți creezi un cont utilizând o adresă de email validă și o parolă. Dupa crearea contului iți alegi un username (identificator) și adaugi – opțional – câteva cuvinte care te reprezintă. Pentru a primi cărți poștale trebuie să mai adaugi o adresă poștală pentru corespondență.

Cum se procedează?

“Eu am primit până acum 2.480 de cărți poștale, iar ID-ul cel mai mic a venit din Coasta de Fildeș, https://www.postcrossing.com/postcards/CI-242 și din Curacao, https://www.postcrossing.com/postcards/CW-382 ne spune Mihnea Răducu.

Scrie o carte poștală!

Soliciți trimiterea unei cărți poștale — platforma online îți va da adresa unui membru aleatoriu și un ID specific țării unde te afli (de ex.: RO-12345). Alegi o carte poștală, scrii un mesaj prietenos, împreună cu ID-ul cărții poștale și adresa dată. Nu uita să pui și un timbru pentru francare!

Trimite!

Trimite cartea poștală de la cea mai apropiată cutie poștală sau oficiu poștal.
Când va ajunge la destinație, destinatarul acesteia o va înregistra pe platforma online folosind ID-ul cărții poștale. Acest lucru te face eligibil să primești o carte poștală de la un alt membru, din alt colț al lumii!

Hooray! A venit ceva în cutia poștală!

În câteva zile, poate chiar săptămâni, în cutia ta poștală te va aștepta o vedere de la cineva total necunoscut. Poate fi din Australia sau din Statele Unite ale Americii, din Canada sau din Olanda. Poate fi, teoretic, din orice țară de pe glob, unde o persoană s-a înregistrat pe platforma postcrossing.

Înregistrează cartea poștală

Acum este rândul tău să înregistrezi cartea poștală folosind ID-ul acesteia. Poți avea mai multe cărți poștale care călătoresc în același timp. Cu cât trimiți mai multe, cu atât vei primi mai multe!

„Prin intermediul acestei platforme călătorești virtual în lumea întreagă! Însă poți călatori și în realitate, pentru a participa la întalnirile posctrossing organizate periodic de fanii acestui hobby. Până acum am participat la peste 100 de astfel de întâlniri – organizate în România sau în străinătate: Ungaria, Franta, Italia, Luxemburg, Germania, Olanda, Finlanda, Moldova, Insulele Aland. Cea mai fascinantă întâlnire la care am participat a avut loc în noiembrie 2022 pe insula Svalbard, in Longyearbyen – care este foarte aproape de Polul Nord, iar in Noiembrie era în plină noapte polară – fiind întuneric „toata ziua”!
Mihnea Răducu

O altă întâlnire super interesantă a fost la Muzeul Comunicațiilor din Berlin, în Octombrie 2022 – unde a avut lansarea timbrului Postcrossing de către Deutsche Post.

Și în Luxemburg a avut loc lansarea unui astfel de timbru dedicat postcrossing în 17 Septembrie 2022.

În timpul acestor întâlniri se semnează foarte multe cărți poștale care sunt trimise în lumea întreagă de către fiecare participant. Se pot lega prietenii, se face socializare și, mai ales, se descoperă oameni și locuri noi. Deoarece aceste întâlniri sunt organizate de către localnici, întotdeauna vei fi surprins de cultura locală,  de un fel de mâncare specific sau de un obicei local.

Deoarece la data de 1 Octombrie se sărbătorește ziua cărții poștale la nivel mondial, în 2022, am organizat o întâlnire inedită chiar în interiorul unui Oficiu Poștal, cel din Voluntari!  Astfel am pus numele României in lista celor 34 de țări unde s-au organizat 84 de întâlniri dedicate Zilei Cărții Poștale! In acea zi s-au scris si trimis peste 300 de cărți poștale! Detalii aici: https://www.postcrossing.com/events/meetups#events-archive

În numerele viitoare ale revistei vom reveni cu imagini de la alte întâlniri!